Rückwärts (A Rükverc német fordítása)
A regényről megjelent tudósítások, kritikák

Kerékgyártó István kötete a VinziRast-ban
http://volksgruppen.orf.at/magyarok/stories/2668476

Volksguppen. ORF. 2014-09-14

A Nischen Verlag kiadásában megjelent Kerékgyártó István Rükverc/ Rückwärts című kötete német nyelven, Éva Zádor fordításában. A könyvbemutatóra pénteken került sor a VinziRast-CortiHaus, hajléktalanoknak alapított központban, Bécsben a Währingerstraßen.

A bemutató során az irodalomkritikus, Wilhelm Droste analizálta a művet, valamint Stefan Bernhard olvasott fel részleteket a könyvből.

A könyvbemutatón a VinziRast-CortiHaus intézmény alapítója, Cecily Corti is köszöntötte a megjelenteket. Mesélt a „VinziRast-mittendrin” projektről, a hajléktalanokkal való közös munkáról.


http://www.vinzirast.at/

A Nischen Verlag nem véletlenül szerette volna a könyvbemutatót éppen ebben a központban tartani. Ezért is találták ezt a különleges helyet, ahol a hajléktalanok otthona van Bécsben.

A könyv témája és a könybemutató helyszíne között erős a párhuzam, hiszen a Rükverc/Rückwärts című kötet pontosan a hajléktalanok helyzetét ábrázolja napjainkban. A Nischen Verlagnak fontos, hogy olyan kötetet adjanak ki, amelynek van irodalmi értéke.


ORF/Nagy

Emellett a jövőben is jó szerzők - jó könyveit szeretnék kiadni- mondta Lendvai Zsóka, a Nischen Verlag vezetője. Kerékgyártó István 1953-ban Kaposváron született. Tanulmányai során jogot és filozófiát végzett. Pályafutását a Pécsi Tudományegyetem Jogtudományi Karán kezdte, ahol tanársegéd majd adjunktus volt.


ORF/Nagy

Ezután a Somogy Megyei Tanácsnál főosztályvezető, majd három éven keresztül a privatizációs tanácsadó cégek munkatársa és ügyvezetője. Később befektetői konzorciumok tagjaként, közép- és nagyvállalatok társtulajdonosa volt. 1998–1999 között az Országos Rádió és Televízió Testület főigazgatója volt.

47 évesen kezdett el írással foglalkozni. A Rükverc című könyv a negyedik regénye, melyet a Katona József Színház 2012-ben -nagy sikerrel- mutatott be Budapesten.

Publiziert am 14.09.2014

[ « Vissza ]