Trüffel Milán
A regényről megjelent kritikák

Kultura.hu - 2010. júl. 24.
http://www.kultura.hu/main.php?folderID=887&articleID=303312&ctag=articlelist&iid=1

A csaló, akinek stílusa van - TRÜFFEL MILÁN, AVAGY EGY KALANDOR ÉLETE

Kerékgyártó István igazi hedonista lehet. A Trüffel Milán című regény több fejezetét ugyanis csak olyan valaki tudja ilyen érzékletesen megírni, aki maga is képes élvezni például a legnemesebb borokat és ételeket. Köztük a mennyei szarvasgombát, a trüffelt, ami egyébként az egyik legfinomabb csokoládéfajta is. KRITIKA

A Trüffel ebben a regényben családnévként szerepel, de már a névadás is sejteti a kettősséget: noha Trüffel Milán csaló, megrögzött szélhámos, aki nagy összegeket csal ki a kiszemelt áldozatoktól, mégse drukkolunk a rend őreinek, hogy kapják már el végre. Fiatalon sokakat megkopaszt ugyan, de olyanokat, akik dúskálnak a javakban, sokan közülük pöffeszkedőek és korruptak is. Megérdemlik a "szakítást" - ahogy a regényben szerepel. Nem véletlen, hogy többségük nem is tesz feljelentést, noha Trüffel Milán jelentős összeggel rövidíti meg őket, mindig alaposan kidolgozott, fondorlatos módon.

Kerékgyártó István a XIX. század utolsó és a XX. század első évtizedeibe röpít vissza minket: Trüffel Milán 1876-ban született, fiatalkori, kalandos élete az első világháború előtt lezárul. Csak jóval később, 1933-ban tér vissza külföldről Budapestre, amikorra elévültek már a korábbi csalásai. Ezzel az esztendővel kezdődik a regény, amelyben Trüffel Milán visszatekint az ifjúságára, kalandjaira, megírja élettörténetét. Mellesleg hosszú idő után újabb "szakításra" is készül, de mert most minden lépését figyeli a rendőrség, ezt a "pénzszaporításra vonatkozó tervét" előre megakadályozzák, ő pedig így megmenekül a börtöntől. Az 1933-as év keretezi tehát a remekül felépített regényt, amelyben fejezetről fejezetre egyre többet tudunk meg Trüffelről, a körülötte élő figurák egész soráról és a korról.

Kerékgyártó István bámulatosan színes, eleven történelmi hátteret fest a regényben, minden sorából érzékelhető, mennyire pontosan - ráadásul minden bizonnyal nagy élvezettel - tanulmányozta azt a kort. Mindent, amiből megismerhető például a régi Tabán, Óbuda, sokféle hazai és külföldi helyszín, a korabeli színház és a cirkusz, a mulatók és az éttermek világa, a szélhámosok vagy akár az akkori politikusok élete. Süt a regényből, hogy szerzője élvezettel forgatta például a régi étlapokat meg útleírásokat, megismerte az akkori argót és a rendőrségi szakszavakat, a börtönök leírását és a föllelhető rendőrségi jegyzőkönyveket is.

A szerző érdeklődését jól érzékelteti egy-egy fejezet, amelyben a nemes bor fogyasztásáról vagy a szarvasgomba megtalálásáról, illatáról és formájáról olvashatunk oldalakon át. Természetesen ezek sem csupán élvezetes leírások. Minden ilyen, apró mozzanat tovább árnyalja Trüffel Milán figuráját, ugyanúgy, mint amikor egy-egy fondorlatos kaland leírásába merülhetünk bele.

Trüffel Milán nagy bánata, hogy miközben ő művészetnek tartja mindazt, amit a legapróbb részletekre is ügyelő kalandorként művelt, mindezt inkognitóban kellett tennie. Pedig örömmel büszkélkedne a képességeivel, csak akkor lelepleződne, börtönbe kerülne. Tehát nem mutathatja meg másoknak a tehetségét. Nem úgy, mint, mondjuk, Houdini, a szabadulóművész (akire ezért féltékeny is), vagy Thomas Mann. Mindkettőjükkel találkozik személyesen, és halálosan bosszantja, hogy ő nem válhat hasonlóan híressé. De amikor már elévültek a bűnei, amikor 1933-ban visszatér Budapestre, s búcsúzik, emlékezik, akkor papírra veti az élettörténetét. Így legalább utólag fölfedi "művészetét".

Trüffel Milán szélhámos ugyan, de olyan valaki, akinek stílusa van. Ahogy ebben a regényben meg mindennek színe, íze, illata van. Igaz, a kalandregény hálás műfaj. De Kerékgyártó István élni is tudott ezzel a lehetőséggel.

Kerékgyártó István: Trüffel Milán - avagy Egy kalandor élete, Budapest, 2009, Kalligram kiadó, 342 oldal, 2990 forint Szerző: Eszéki Erzsébet

[ « Vissza ]